dinsdag 28 oktober 2008

Arthur Japin

Toch nog even een berichtje hihi.
Ik hoorde net op de radio dat Arthur Japin de NS Publieksprijs 2008 heeft gewonnen. Ik vond het wel even leuk om te vermelden omdat hij vorige week bij ons in de bibliotheek was.


dinsdag 28 oktober 2008
Arthur Japin wint NS Publieksprijs 2008
AMSTERDAM - Arthur Japin heeft dit jaar de NS Publieksprijs gewonnen voor zijn roman De Overgave. Dat heeft de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) dinsdag bekendgemaakt.




Japin ontving tijdens de bekendmaking in het Concertgebouw in Amsterdam een sculptuur van Jeroen Henneman, een bedrag van 7500 euro en een 1e klas jaarabonnement van de NS. De schrijver ontving de prijzen uit handen van de Amerikaanse consul-generaal Marjorie Ames van het consulaat in Amsterdam. Ames komt uit Texas, dezelfde plek waar de roman van Japin zich afspeelt. De auteur las na de prijsuitreiking emotioneel een fragment voor uit zijn boek.
De Overgave gaat over de Amerikaanse pioniersvrouw Granny. In de strijd om grondgebied tussen de Comanche-indianen en de kolonisten raakt ze alles en iedereen kwijt. Het enige wat ze uiteindelijk nog over heeft, is haar achterkleinzoon, die stamhoofd is van de Comanche-indianen. Inmiddels zijn er van het boek al 180.000 exemplaren verkocht.
GeenStijl
De NS Publieksprijs is de enige jaarlijkse Nederlandse boekenprijs waarbij de lezer het laatste woord heeft. Dit jaar brachten 47.724 mensen via internet hun stem uit, 35 procent meer dan vorig jaar. Liefst driekwart van de stemmen kwam van vrouwen. Naast de verkiezing via internet was er een 'kernjury' van driehonderd boekenliefhebbers die hun stem uitbrachten. De kernjury is door de CPNB in het leven geroepen om te voorkomen dat websites als GeenStijl de verkiezing manipuleren.
Voor de verkiezing waren zes boeken genomineerd. De andere kanshebbers waren Kader Abdolah met De Boodschapper en de Koran, Pim van Lommel met Eindeloos Bewustzijn, Maria Mosterd met Echte Mannen Eten Geen Kaas, Simone van der Vlugt (Blauw water) en Leon de Winter (Het Recht op Terugkeer). De oudste landelijke publieksprijs voor boeken werd dinsdag voor de 22e keer uitgereikt.

2 opmerkingen:

Hetty Odenthal zei

Ha Koetje Boe,

Leuk dat je blijft schrijven, ook al heb je je Dingen en dus je diploma? binnen!

Ja,ik vind het te gek dat Japin de publieksprijs gewonnen heeft.
Ik had De zwarte met het witte hart nog niet gelezen, maar ga dat nu toch snel doen.

Snorrismom zei

Hey Ria,

Geweldig leuk dat jullie Arthur Japin hadden! Wat een goede keus!

De zwarte met het witte hart vond ik trouwens een prachtig boed.

groetjes van Karin